top of page

Manifestodan Örnekler

TEMEL Ä°LKELERÄ°MÄ°Z

Ülkemizin gelir dağılımındaki uçurumunun, giderek artmakta olan ve dayanılmaz hale gelen yoksulluÄŸun, yolsuzluÄŸun, hukuksuzluÄŸun, adaletsizliÄŸin, iÅŸsizliÄŸin, liyakatsizliÄŸin, kayırmanın üstünü örtmek, gözden gizlemek için, inançlar, kimlikler, ideolojiler, tarihi figürler üzerinden ayrıştıran, kutuplaÅŸtıran siyaseti dışlamak; bunun yerine inançlara, kimliklere, deÄŸerlere, fikirlere ifade özgürlüÄŸü saÄŸlayarak siyasi tartışma alanının dışına taşıyıp kirlenmelerini ve yıpratılmalarını önlemeyi temel ilke ediniriz.

​

Siyasette CumhurbaÅŸkanı dahil, Milletvekili, Belediye BaÅŸkanı, Bakan ve Bakan Yardımcıları için GERÄ° ÇAÄžIRMA mekanizması uygulamayı ilke ediniriz.

​

Ä°ÅŸsizliÄŸi, yoksulluÄŸu, yolsuzluÄŸu sadece eleÅŸtirmek yerine, gerçekçi ve sürdürülebilir çözümler geliÅŸtirmeyi ve uygulamayı temel ilke ediniriz.

​

Tabiatı, toprağı, suyu, havayı, gıdaları kirletenleri, yaÄŸmalayanları sadece eleÅŸtirmek yerine, devletin tüm önlemleri alması ve halkın da bu konuda tam bilinçlendirilmesi ile kaynaklarımızı koruyacak bir yönetim anlayışını temel ilke ediniriz.

​

Büyük küresel markalarımız olması için gerekli tüm destekleri saÄŸlamakla eÅŸ zamanlı olarak, küçük iÅŸletmeleri rekabet piyasası koÅŸullarında geçimlerini saÄŸlayacakları ve varlıklarını sürdürecekleri bir eko sistemi saÄŸlamayı temel ilke ediniriz.

​

Dürüst, temiz, liyakatli ve çözüm üreten yeni bir siyasi anlayışı uygulamalarımızla mümkün kılmayı temel ilke ediniriz.

gençlik.jpg

01

Gençlik ve Gelecek Teknolojileri Bakanlığı

Ülkemizde genç iÅŸsizliÄŸi giderek tırmanmaktadır. Özellikle Pandemi döneminde olduÄŸu gibi, kriz ortamlarında ilk gözden çıkarılanlar gençler ve kadınlardır.  Bu durum memlekette gençlerin ve kadınların çalışma hayatının dışına çıkarılmasına yol açmaktadır. Umudunu yitiren iÅŸsiz gençlerimiz geleceÄŸini yurtdışında arama yollarını seçmiÅŸ ise, burada geleceÄŸimizin risk altında olduÄŸu sonucu çıkar. Bu durum, genç ve kadın istihdamında hareketimizi yeni arayışlara yöneltmiÅŸtir. Perakende sektöründe “baki” (bayi-bakkal) modeli ile yeni bir iÅŸ modeli sayesinde, en az 2 Milyon iÅŸsiz genci, “kendi iÅŸinin sahibi” yapacağız. Gençlik ve Gelecek Teknolojileri Bakanlığı kurarak, gençleri geleceÄŸin teknolojileri için eÄŸiteceÄŸiz ve ülke içinde iÅŸ kurmalarını daha güçlü ÅŸekilde teÅŸvik edeceÄŸiz.

02

Küçük Ä°ÅŸletmeler Bakanlığı

Küçük iÅŸletmeleri büyük sermayeyle aynı serbest piyasa koÅŸullarında ayakta kalacakları ÅŸekilde destekleyeceÄŸiz, eÄŸiteceÄŸiz, bazı alanları tamamen küçük aile iÅŸletmelerine tahsis edeceÄŸiz (o alanlardan büyük sermayeyi çıkaracağız). En az 1 milyon gelir getirici yeni iÅŸletme kuracağız. Bu süreçleri yönetmesi için Küçük Ä°ÅŸletmeler Bakanlığı kuracağız.

küçük işletmeler.jpeg
konut.jpeg

03

Herkes Ä°çin Güvenli Konut

En az beÅŸ yıl prim yatırmış ve halen aktif çalışan her iÅŸçinin, memurun, çiftçinin, esnafın; kendisine ait evi yok ise, devlet imkânları ile 3+1 (100m²) ev yapılıp kendisine verilecektir. Evde oturmaya baÅŸladıktan sonra, sıfır faizli ve 20 yıl vadeli ÅŸekilde borcunu ödeyecektir. Hayatını kaybetmesi halinde tüm borcu silinecek ve ev çocuklarına kalacaktır. Bunun için Güvenli ve Estetik Konut Edindirme Bakanlığı kurulacak, TOKÄ°’nin görevleri bu bakanlığa devredilecektir.

04

Temiz Enerji, DoÄŸal TaÅŸlar
e-borsası

Kömür, doÄŸalgaz veya benzer fosil yakıtla enerji üreten santraller, sahipleri maÄŸdur edilmeden, derhal kapatılacaktır. Yeni HES barajı da yapılmayacaktır. Ülkenin enerji ihtiyacı GüneÅŸ Enerjisi (GES), Rüzgâr Enerjisi (RES) ve Hibrit Jeotermal Enerji (JES) ile temin edilecektir. CoÄŸrafyamızda GES potansiyelimiz hayli yüksektir ve yerli PV üretimleri ile hızla kurulu kapasite büyütülecektir. Mevcut jeotermal potansiyelimizin %90’nına yakını orta veya düÅŸük sıcaklıkta olduÄŸu için buhar türbini ile enerji üretimine uygun deÄŸildir. Ancak Suni Rüzgâr Bacası ile bu kaynakların büyük kısmı enerji üretimine kazandırılacaktır. Çevreye zarar vermemesi için mevcut ve yeni kurulacak tüm jeotermallerin “reenjeksiyon” yapması zorunlu hale getirilecektir.

​

Her çatıda güneÅŸ enerjisi ile evlerin kendi enerjisini üretmesi için gerekli üretimleri ve iÅŸlemleri hızlandıracağız.

​

Cadde, sokak, park, otoban gibi alanların aydınlatmasını derhal, gündüz kendi enerjisini üretip depolayan ve gece aydınlatan sistemlere dönüÅŸtüreceÄŸiz. Bunun için yurtiçinde acil olarak gerekli teknolojileri üreten fabrikaların kurulmasını hızlandıracağız. Böylece ülke iç ihtiyacı ile birlikte bölge ve dünya ülkelerine ihracat yapılarak hem milyarlarca dolarlık gelir hem de yeni istihdam saÄŸlayacağız.

​

Ülkede çıkarılan madenlerin dışarıya ham cevher olarak satışı zorlaÅŸtırılacaktır. Maden kaynakları, güvenli ve tabiata olumsuz etki etmeyecek ÅŸekilde iÅŸletilerek, tüm zenginleÅŸtirme, eritme, son ürün haline getirene kadarki süreçleri ülke içinde yapılacaktır. Böylece hem yüz binlerce kiÅŸilik yeni istihdam saÄŸlanacak, hem de katma deÄŸeri yüksek ürün satışından daha fazla kazanç saÄŸlanacaktır.

​

Dünya rezervinin yaklaşık %40’ı ülkemizde olan doÄŸal taÅŸların blok olarak ihraç edilmesi yasaklanacaktır. DoÄŸal taÅŸlarımız yurt içinde son ürün aÅŸamasına kadar iÅŸlenecek ve stratejik bir plan içinde, alelacele elden çıkarmadan, iyi bir deÄŸer ile dünya piyasasına satılacaktır. Böylece mevcut ihracatın yaklaşık on katı daha fazla kazanç saÄŸlamakla birlikte yüz bini aÅŸkın kiÅŸiye yeni iÅŸ sahası açılmış olacaktır.

​

Büyük kısmı bizde olan doÄŸal taÅŸların dünya piyasasını yönetmek için, Türkiye’de “DoÄŸal TaÅŸlar e-Borsası” kurulacaktır. Böylece borsadaki iÅŸlemlerden kazanç saÄŸlayacağımız gibi, doÄŸal taÅŸ piyasasının para birimi TL olacağı için, paramızın rezerv deÄŸeri ve etkinliÄŸi de artmış olacaktır.

Doğal Taşlar e-Borsası kapak.jpg
Untitled Diagram.jpg

05

Herkes için Uygun Fiyata Kaliteli Gıda

Tarımın baÅŸladığı bereketli coÄŸrafyada kaliteli, güvenli ve uygun fiyata yeterli gıdayı tüketemiyor olmamız kabul edilemezdir. Suyumuz, toprağımız ve üretmeye istekli çiftçilerimiz, üretileni almaya istekli büyük bir iç pazarımız mevcuttur.

​

Öncelikle tarım ve hayvancılık yapan çiftçilerimizin yem, gübre, tohum, zirai ilaç, iÅŸ makinesi gibi tüm girdilerini mutlaka yurt içinde üreteceÄŸiz ve bu alanlarda dışa bağımlılığı derhal bitireceÄŸiz. Ardından çiftçilerimize bu girdileri sübvanse ederek, gerekirse ücretsiz ÅŸekilde vereceÄŸiz. Çiftçinin yüksek kaliteli ve temiz üretimini düzenli kontroller ile yerinde saÄŸlayacağız.

​

Çiftçinin ürününün tarlada kaldığı, kentlerde tüketicilerin yüksek fiyatlardan dolayı yeterince gıda alamadığı görüntüleri, bir daha yaÅŸanmayacak ÅŸekilde önleyeceÄŸiz. Nerede ne üretileceÄŸini planlayacağız, zamanında denetleyip müdahale edip çiftçinin zarar etmesini önleyeceÄŸiz. Bunun için Çiftçinin Girdi Tedariki (yem/tohum/ilaç/gübre/akaryakıt/makine) + Üretim Ağı  (hastalık/yanlış ürün/yanlış iÅŸlem) + Lojistik Ağı + Satış Ağı süreçlerinin tamamı, Tedarik Zinciri mantığı ile önce birbirine entegre edilecek, ardından optimize edilecektir. Zincirin bir halkası koparsa zincir iÅŸlevini yitirir. Bunun için bütünlükçü bir vizyonla çözülmesi kaçınılmazdır.

​

Çiftçinin para kazanmasını saÄŸlayacağız, bu sistemde kamyoncunun ve depocunun kendi iÅŸinin sahibi olarak para kazanmasını saÄŸlayacağız, satış ağındaki marketçinin, bakkalın, kasabın, manavın kendi iÅŸinin sahibi olarak para kazanmasını saÄŸlayacağız, kuryenin kendi iÅŸinin sahibi olarak para kazanmasını saÄŸlayacağız, tüketicinin güvenli, temiz ve uygun fiyata yeterli kırmızı eti, süt ürünlerini, sebze ve meyveyi temin etmesini saÄŸlayacağız. Bütün bu sorunları Entegre AÄŸlar mantığı ile çözerken milyonlarca kiÅŸiyi kendi iÅŸinin sahibi yaparak iÅŸsizliÄŸi azaltacağız.

​

Ülkede giderek bizi daha çok dışa bağımlı hale getiren politikalar yüzünden tükenme ile karşı karşıya kalan hayvancılık sektörü için yapılacak planlamalar dâhilinde teÅŸvikler uygulayacağız, önceliÄŸimizi halen bu sektörde emek veren çiftçilerimize vererek geliÅŸtireceÄŸiz.

​

Çiftçimizi bütün geliÅŸmiÅŸ ülkelerin uyguladığı gibi dünya rekabet ÅŸartları altında ezilmemesi ve üretimini nesiller boyunca devam ettirebilmesi için mutlaka yeterince sübvanse edeceÄŸiz.

06

Kamuda %50 Kadın Kotası

Ülke nüfusunun yarısı kadındır, ancak kamu kadrolarında bile kendilerine adalet uygulanmamıştır.

 

Kamu kurumlarında çalışan kadın oranı %50 oluncaya kadar, alınacak iÅŸe nitelikleri uygun “kadınlara pozitif ayırımcılık” uygulayacağız. Yaklaşık 5 Milyon dolayında olan farklı statüdeki kamu çalışanlarının 2,5 milyonu kadın olacaktır.

kadın.jpeg

07

Yaşamsal Doğal Kaynakların Temiz Korunması

Doğal kaynaklarımız alternatifi olmayan yaşamsal varlıklarımızdır.

YaÅŸamsal kaynaklarımızı kirleten her türlü ilaç, gübre, hormon, baca gazı, çöp, atık su vb. tavizsiz ÅŸekilde denetlenecek, CE standartları uygulanacaktır.

​

Su havzaları koruma altına alınacak, tüm tarımsal sulamalar kapalı (damla sulama) sisteme geçilecektir.

​

Yer altı su kaynaklarının sondajla çıkarılması yasaklanacak, böylece taban suyu seviyesi düÅŸürülerek, Anadolu’nun verimli topraklarının çölleÅŸmesi önlenecektir

​

Kentlerde her çatıda güneÅŸ enerjisi ile “atık su” (gri su) arıtma sistemleri devlet ve belediye imkânları ile teÅŸvik edilecek, atık sular daha binadan çıkmadan büyük oranda arıtılıp yeniden kullanılacaktır.

​

Akdeniz kıyı ÅŸeridi boyunca denizden güneÅŸ enerjisi ile su arıtılacak ve gerek tarımda, gerekse kentlerde kullanıma sunulacaktır. Bu teknolojinin ülkemizde üretilip ihraç ürünü haline getirilmesi için gerekli teÅŸvikler hızlandırılarak uygulanacaktır.

08

AB Tam Üyelik Hedefi

1963 yılından baÅŸlayan Avrupa BirliÄŸi, Türkiye iliÅŸkisi 1987 yılında yapılan tam üyelik baÅŸvurusu ile yeni bir ivme kazanmıştı, 2005 yılında tam üyelik için müzakerelere baÅŸlandı. Büyük umutlarla baÅŸlanan görüÅŸmelerde, bugün geldiÄŸimiz noktada bütün müzakereler durmuÅŸ ve buzdolabına kaldırılmış vaziyettedir.

 

Özellikle son zamanlarda Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi kararlarına uyulmaması ile birlikte artık Türkiye’nin kurucu ülkelerinden biri olduÄŸu Avrupa Konseyindeki yeri bile sorgulanır hale gelmiÅŸtir. Hareket olarak Avrupa BirliÄŸi ile olan müzakerelerin yeniden baÅŸlaması için gereken her türlü çaba gösterilecektir.

​

Avrupa BirliÄŸinin ekonomik, demokratik ve ekolojik kriterlerini, halkımızın refahı ve huzuru için saÄŸlamak ana hedefimizdir.

ab.jpeg
51a033_4f64fdfb4d6145e38b184008a89c60d2~mv2.jpg

09

Kürt Sorununa Barışçıl Çözüm

Kürt Sorununu, Türkiye’nin birliÄŸi ve bütünlüÄŸünü tartışma konusu yapmadan, ülke genelinde toplumsal rızayı üretecek tüm önlemleri alarak ve sorunu TBMM çatısı altında görüÅŸerek çözeceÄŸiz. Ülkemizin on yıllardır maddi, manevi olarak en büyük sorunlarından olan bu sorunu çocuklarımıza yük olarak bırakmayacağız. Bu konuyu Hareket olarak omuzlarımıza yüklenmiÅŸ büyük bir sorumluluk olarak algılıyoruz ve ertelenmeden çözmeyi hedefliyoruz.

10

Kamuda Liyakat

Kamu kurumlarında siyasi iradenin atayabileceÄŸi yöneticiler Genel Müdür, MüsteÅŸar ve Yardımcıları (ya da bakan yardımcıları), Kurum BaÅŸkanları seviyesi ile sınırlandırılacaktır. Genel Müdür Yardımcılıkları, Daire BaÅŸkanlıkları, Müdürlük ve daha alt pozisyonların tamamında, terfi sistemi belirlenecek hizmet, eÄŸitim, yazılı sınav ile saÄŸlanacaktır. Mülakat ile iÅŸe alım ve terfi yasaklanacaktır. Kamu çalışanı iÅŸe girdiÄŸinde, hangi koÅŸullarda, kaç yıl sonra hangi kademeye geleceÄŸinin kariyer planını yapabilecek ve bunun güvencesi devlet olacaktır.

kamuda liyakat.jpeg
gelir.jpeg

11

Gelir Adaleti ve İstihdam Bakanlığı

DoÄŸru bir algoritma ve optimizasyonla, serbest piyasa oyun kuralları içinde, küçük azınlığa giden pastayı daha çok kiÅŸiye pay edebiliriz ve gelir adaletinde daha dengeli bir seviye yakalayabiliriz. Bunun için devletin serbest piyasaya doÄŸrudan müdahale etmesine gerek kalmadan, sadece bazı alanlarda dengeleyici ve düzenleyici rolünü aktif olarak sürdürmesi, küçük aile iÅŸletmelerini ve stratejik sektörleri koruması gerekmektedir.

​

Aksi halde zenginlik belirli odaklarda birikip arttıkça etrafını vakumluyor ve karadelik gibi kendinden küçük kaynakları yok ediyor ve etrafını çölleÅŸtiriyor. Bunu dengeleyip düzenleyecek bir otorite olmadığında ÅŸirketler kâr güdüsüyle her alana girmeye çalışıyor. Perakende sektöründeki büyük sermayenin zincir marketlerle yüz binlerce küçük esnafı iÅŸsizleÅŸtirmesi yakın dönemdeki en açık örnektir. Devlet bu tür durumlarda dengeleyici ve denetleyici iÅŸlevini zamanında yapmalıdır.

​

Gelir Adaleti ve Ä°stihdam Bakanlığının görevi hangi sektörlerin büyük sermaye gruplarında kalacağını, hangilerinin küçük iÅŸletmeler arasında pay edileceÄŸini belirlemek ve vatandaÅŸlara istihdam alanları geliÅŸtirmek olacaktır. Ardından ileriye dönük yeni projeksiyonlar geliÅŸtirmek, haksız rekabeti denetlemek, gelir adaletinde bozulmaya neden olacak olumsuz gidiÅŸatlara müdahale etmektir. 

​

Ä°ki temel sorunu aynı anda çözeceÄŸiz:

1) Gelir arttıracak yeni işler geliştirmek,

2) Geliri ve gelir getirici imkânları daha adil pay etmek.

​

Ülkede gelirin öncelikle çalışmaya dayalı olması temel ilkemizdir. Üretimden, emekten, çabadan, bilgiden para kazananları öne çıkarmayı ve çoÄŸaltmayı önceliyoruz. Bunun için önce insanları iÅŸ sahibi yapmak, ardından insani, çağın gereklerine göre her vatandaşı kabul edilebilir bir gelirin sahibi yapma iradesindeyiz.

​

Yığın üretimlerde niteliksiz iÅŸçilere iÅŸ vermek yerine, kendisine ait küçük aile iÅŸletmelerinde nitelikli üretimleri tercih edeceÄŸiz.

​

Ucuz iÅŸçilikle pazarda yer edinmek yerine, kaliteli ürünler ile dünya piyasasında yer edinmeyi tercih edeceÄŸiz.

​

Global markaları geliÅŸtirmek için mutlak ve göreceli üstünlüklerimizi gözden geçirip, orta ve uzun vadeli stratejiler ile destekleyeceÄŸiz. Ancak büyük markalar kadar yerel, mahallî, küçük aile iÅŸletmelerini yaÅŸatmayı ve rekabet piyasasında ayakta kalabilecekleri stratejilerle desteklemeyi önceliyoruz.

12

Yereli Yerelden Üretim ile Kalkındıracağız

Her bölgede mutlak veya mukayeseli üstünlük kategorisine girecek kaynaklar vardır. Bunları tespit edip o bölgelerde üretilmesini teÅŸvik edeceÄŸiz.

​

Anadolu coÄŸrafyasındaki ve iklimindeki her bölgede ve yerelde temel ihtiyaçların üretilmesi için uygun doÄŸal kaynaklar vardır, uygun iÅŸ gücü vardır ve yeterli yerel pazar vardır. En azından zorunlu temel ihtiyaçların yerelde üretilmesi için gerekli pazar ağını, gerekli lojistik ağını, gerekli üretim organizasyonunu, gerekli tedarik ağını, özetle tedarik zincirini kuracağız ve yereli yerelden, üretimle, öÄŸrenen organizasyon mantığıyla, yerelin kaynaklarıyla, öz kaynaklarıyla kalkındıracağız.

​

Bir ürünün yerelde üretileni varsa, muadilleri arasında nitelik, fiyat ve kalite olarak büyük farklılık yoksa öncelikli olarak rafa o ürün konacaktır.

​

Özellikle ürün küçük aile çiftçilerinin tarımsal üretimleri ise, küçük aile imalatçılarının veya kadın emeÄŸinin ürünlerinden ise öncelikli olarak o ürün rafa konacaktır ve yöre dışından gelen ürünlere karşı korunacaktır.

​

Böylece küçük yerel iÅŸletmelerin ve üreticilerin pazar garantisi saÄŸlanarak ayakta kalmaları kolaylaÅŸtırılacak.

​

Yerel ürünlerin pazara eriÅŸimi için yine yerel nakliyecilerden, kamyonculardan, hafif ticari araç sahiplerinden oluÅŸan, sözleÅŸmeli, esnek bir lojistik ağı oluÅŸturulacak, ürünler üreticiden alınıp en uygun fiyata pazar ağına ulaÅŸtırılacaktır.

​

Bu ÅŸekilde yerel üreticiler iÅŸlerini sürdürebilecekler ve geliÅŸtirip büyütebilecekler. Yerelin parası da yereldeki üreticiye gitmiÅŸ, yani yerelde kalıp üretim sistemine katılmış olacak; sermaye yerelde birikecek ve yeni yatırımlara, yeni üretimlere dönüÅŸecek; giriÅŸimci yerelde kalacak ve yeni iÅŸler kuracak; iÅŸ gücü yerelde kalacak ve hem yerel pazar büyüyecek hem de yerel üretim büyüyecek; kent varoÅŸlarına göçü azaltacağımız gibi, kendi iÅŸinin sahibi kiÅŸi çoÄŸaldıkça, iÅŸsizlik azalmış olacak.

​

Yereli yerelden kalkındıracağız ve işsizlik sorununu bitireceğiz.

Yerelde özellikle birçok sektörde kooperatifleÅŸmeyi teÅŸvik ederek, küçük sermayeler ve ortak iÅŸ gücü çalışması ile üretimi arttırmanın yollarını arayacağız ve kooperatifleri her türlü yozlaÅŸma ve yolsuzluÄŸa karşı sürekli denetim altında tutacağız. Özellikle Kadınları kooperatiflere yönlendirmek suretiyle kadın emeÄŸini ön plana çıkaracağız.

Nua-Net kitap kapağı.jpg

Manifestonun Tam Metni

Tam metne ulaÅŸmak için aÅŸağıdaki linki tıklayınız. Manifestoya eklenmesini istediÄŸiniz hususları nurettin.aydin68@gmail.com adresinden iletiniz

bottom of page